emarc - دانشکده مهندسی متالورژی و مواد meteng
مرکز پژوهشی کاربردی متالورژی استخراجی
اعضای مرکز
رییس مرکز
فضا و امکانات واحد پژوهشی
شامل فضا و کلیه تجهیزات و امکانات موجود در چهار آزمایشگاه مرتبط با این حوزه فعالیتی مستقر در دانشکده مهندسی متالورژی و مواد میشود که عبارتند از:
1- آزمایشگاه متالورژی استخراجی
4- آزمایشگاه فرآوری و سنتز مواد
اهداف و ماموریت
پتانسیل بالای صنایع متالورژی استخراجی در کشور شامل زمینههای پیرومتالورژی و هیدرومتالورژی در صنایع مختلف مانند صنایع فرآوری، تولید و استخراج فلزات آهنی و غیرآهنی مانند آهن و فولاد، مس، آلومینیم، سرب و روی، طلا، منیزیم، تیتانیم و...، لزوم توجه به این حوزه پژوهشی را حایز اهمیت کرده است. به عنوان مثال اهداف کمی در چشم انداز 20 ساله در بخش صنایع معدنی و متالورژی استخراجی برای فولاد 55 میلیون تن، مس 440 هزار تن، و آلومینیوم 5/1 میلیون تن است که بیانگر ارزش بالای مباحث پژوهشی در این سه زمینه است. از طرف دیگر وجود منابع انرژی فراوان در کنار منابع معدنی در کشور ایران، تاکیدی دیگر بر پتانسیل بالای سرمایه گذاری و پیشرفت در زمینه متالورژی استخراجی در سال های آتی است. لازم به ذکر است با پیشرفت تکنولوژی استحصال و استخراج برخی فلزات و عناصر مانند عناصر نادر خاکی و فلزات با ارزش اهمیت راهبردی فراوانی دارد. همچنین امروزه با توجه به موضوع توسعه پایدار و جنبه های زیست محیطی، بازیافت و بازیابی از منابع ثانویه مرتبط با حوزه متالورژی استخراجی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. لذا در راستای توسعه فعالیت های گروهی علمی و پژوهشی در دانشکده مهندسی متالورژی و مواد و فراهم کردن بستر مناسب برای ارتباط موثر بین دانشگاه و صنعت اهداف و ماموریت های زیر با تاسیس مرکز پژوهشی کاربردی متالورژی استخراجی دنبال میشود.
اهداف
- توسعه فرآیند، فناوری و نوآوریهای مرتبط با زمینه های پیرو و هیدرومتالورژی در استخراج و تولید فلزات آهنی و غیرآهنی و بازیافت در متالورژی
- افزایش بهرهوری فرآیندهای موجود در صنایع مرتبط در داخل کشور مانند صنایع تولید فلزات آهنی و غیرآهنی
- بهبود و گسترش ارتباط صنایع بزرگ و کوچک موجود در زمینه متالورژی استخراجی دانشکده مهندسی متالورژی و مواد
- بهبود و گسترش تعاملات بین المللی در حوزه متالورژی استخراجی
ماموریت
- مدیریت و انجام پژوهش های کاربردی با توجه به پتانسیل علمی بالا و امکانات مطلوب موجود در مجموعه آزمایشگاههای موجود در این زمینه پیرو و هیدورمتالورژی و بازیافت مواد
- ارائه خدمات آزمایشگاهی تخصصی در زمینه متالورژی استخراجی
- ارائه خدمات مشاوره ای تخصصی در زمینه متالورژی استخراجی
- همکاری با سایر مراکز پژوهشی و آموزشی فعال در کشور در زمینه های مرتبط با متالورژی استخراجی
- ایجاد ارتباط علمی با سایر دانشگاهها و موسسات بین المللی فعال در زمینه های مرتبط با متالورژی استخراجی
- برگزاری همایش و یا دوره های آموزشی تخصصی و کاربردی با همکاری صنایع مرتبط در زمینه متالورژی استخراجی
فعالیتها و عملکرد مرکز تاکنون
- ایجاد وب سایت مرکز به آدرس: https://meteng.ut.ac.ir/emarc
- همکاری و حضور مرکز پژوهشی کاربردی متالورژی استخراجی (EMARC) به عنوان نماینده دانشکده مهندسی متالورژی و مواد و دانشگاه تهران در برگزاری "اولین همایش و نمایشگاه چشم انداز صنایع غیر آهنی ایران و فناوری های وابسته" در تاریخ 10 و 11 مهرماه 1397 همراه با ارائه سخنرانی، برگزاری کارگاه آموزشی، برگزاری میزگرد تخصصی، ارائه مقاله و ارائه غرفه نمایشگاهی.
- حضور و بازدید مرکز پژوهشی کاربردی متالورژی استخراجی (EMARC) به عنوان نماینده دانشکده مهندسی متالورژی و مواد و دانشگاه تهران از مجتمعهای مس سرچشمه و شهربابک (زیرمجموعه شرکت ملی صنایع مس ایران) در تاریخ 6 و 7 آبان ماه 1397 به منظور ارزیابی و بهبود همکاری پژوهشی در راستای رفع چالش های موجود در صنایع استخراج و فرآوری مس.
- حضور در نمایشگاه مرکز نوآوری پردیس دانشکدههای فنی در تاریخ 8 اردیبهشت 1398 و ارائه دستاوردها
- همکاری و حضور مرکز پژوهشی کاربردی متالورژی استخراجی (EMARC) به عنوان نماینده دانشکده مهندسی متالورژی و مواد و دانشگاه تهران در برگزاری "دهمین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنعت فولاد و سنگ آهن ایران" با نگاهی به بازار در تاریخ 1 و 2 بهمن ماه 1398 همراه با ارائه سخنرانی، برگزاری کارگاه آموزشی، برگزاری میزگرد تخصصی، ارائه مقاله و ارائه غرفه نمایشگاهی.
- انعقاد تفاهم نامه همکاری علمی – پژوهشی با شرکت مهندسی فکور صنعت تهران.
طرح های پژوهشی انجام شده یا در حال انجام طی این مدت توسط اعضای مرکز
- طرح پژوهشی با عنوان "کاهش آهن فلزی سرباره خروجی و اسکول تولید شده با کنترل اندیس بازی و اکسید آهن سرباره در EAF به منظور دستیابی به سرباره پفکی" با شرکت فولاد هرمزگان.
- طرح پژوهشی با عنوان "پژوهش و بررسی در راستای ارزیابی تکنولوژیکی، فنی و اقتصادی روش های تولید گندله متناسب با شرایط محیطی فولاد هرمزگان" با شرکت فولاد هرمزگان.
- طرح پژوهشی با عنوان "پژوهش و بررسی در خصوص اهمیت و کاربرد کلسیم در فرآیند فولادسازی در راستای ارزیابی فنی، تکنولوژیکی و اقتصادی مصرف کلسیم خالص و تولید آن در منطقه خلیج فارس" با شرکت فولاد هرمزگان.
- طرح پژوهشی با عنوان "شبیهسازی جرم و انرژی کوره بلند شماره سه ذوب آهن اصفهان با استفاده از نرم افزار HSC" با شرکت ذوب آهن اصفهان.
- طرح پژوهشی با عنوان "بررسی عوامل موثر بر رشد ندولار مس روی نوار لبه های کاتد بلانک در فرآیند تصفیه الکتریکی مس پالایشگاه مس خاتون آباد" با شرکت مس خاتون آباد.
- طرح پژوهشی با عنوان "تاثیر کلر بر استخراج حلالی مس" با مجتمع مس سرچشمه.
- طرح پژوهشی با عنوان "بازیابی تلوریوم از لجن آندی مجتمع مس سرچشمه" با مجتمع مس سرچشمه.
- طرح پژوهشی با عنوان "بازیابی نیکل و آلومینا از کاتالیستهای مستعمل رفورمرهای واحد احیاء مستقیم مجتمع فولاد هرمزگان" با شرکت فولاد هرمزگان.
- طرح پژوهشی با عنوان "مطالعه و بررسی استحصال اقتصادی وانادیم از سرباره های فولادسازی شرکت فولاد مبارکه" با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران).
- طرح پژوهشی با عنوان "بررسی امکانپذیری بازیابی فلزات از پسماندها به کمک روش گیاه جذبی" با پارک علم و فناوری دانشگاه تهران.
- طرح پژوهشی با عنوان "بهینه سازی و تولید فروتیتانیم از سرباره حاصل از ذوب کنسانتره تیتانیم کهنوج" با موسسه پژوهشی و آموزشی مشترک دانشگاه تهران و ایمیدرو (یونیدرو).
- طرح پژوهشی با عنوان "بازیابی گالیم از لامپهای LED با فرآیند هیدرومتالورژی" با پارک علم و فناوری دانشگاه تهران.
- طرح پژوهشی با عنوان "بررسی عملکرد نانوفوتوکاتالیست BiVO4 تهیه شده با روش حالت جامد در حذف آلایندهها" با صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور.
- طرح پژوهشی با عنوان "تولید نانوکامپوزیت BiVO4/Cu2O به روش آسیاکاری مکانیکی و بررسی خواص فوتوکاتالیستی آن روی تخریب آلاینده های آبی" با پارک علم و فناوری دانشگاه تهران.
- طرح پژوهشی با عنوان "طراحی و جایگزین لانس دمش اکسیژن و کربن در کوره قوس الکتریکی واحد فولادسازی" با شرکت فولاد هرمزگان.
- طرح پژوهشی با عنوان "مکانیزم تاثیرگذاری مورفولوژی کنسانتره سنگ آهن مگنتیتی در فرآیند پخت گندله" با شرکت مهندسی فکور صنعت تهران.
- طرح پژوهشی با عنوان "مطالعه فروآلیاژهای مورد استفاده در فولادسازی شرکت فولاد هرمزگان در جهت جایگزینی مواد با هدف کاهش هزینه بهای تمامشده" با شرکت فولاد هرمزگان.